Search
Close this search box.

Новини за медицина и здраве

Search
Close this search box.

Новини за медицина и здраве

Новини за медицина и здраве

Какво се случва с тялото, когато сме на диета?

Тялото започва да реагира на здравословни диетични промени веднага щом бъдат направени. Това може да бъде от полза, тъй като диетата може в крайна сметка да намали риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания, както и да подобри цялостното чувство за благополучие на човек.

Контрол на нивото на кръвната захар

Яденето на въглехидрати повишава нивото на кръвната захар, но степента на това покачване зависи от гликемичния индекс на храната. Гликемичният индекс е система за класиране, базирана на резултат от 1 до 100, която определя ефекта на дадена храна върху нивата на кръвната захар.

Храните с висок гликемичен индекс бързо се разграждат, което води до рязко повишаване на кръвната захар, последвано от резки спадове. Резките колебания в нивото на кръвната захар могат да увеличат риска от диабет , затлъстяване и сърдечни заболявания. От това следва, че избягването на такива храни с висок гликемичен индекс като безалкохолни напитки, бонбони и бял хляб може да намали тези рискове.

Осигуряването на стабилно ниво на кръвната захар чрез избор на храни с нисък гликемичен индекс поддържа енергийните нива на тялото. Резкият скок на кръвната захар и рязкото спадане, което следва, се избягват и нивата на енергия се поддържат. Стабилното ниво на кръвната захар също може да се окаже полезно, тъй като понижената кръвна захар, която е често срещана след пик, може да наруши способността за концентрация и учене.

Кафе и кортизол

Намаляването на кафето може да намали нивото на „хормона на стреса“ кортизол в тялото. Високото ниво на кортизол може да намали способността на човек да се справя с напрежението и може също така да увреди имунната система. Кофеинът увеличава тези неблагоприятни ефекти на хормона и намаляването на приема на кафе може незабавно да помогне за ограничаване на неблагоприятните ефекти на кортизола.

Силно ограничаване на калориите

Силното ограничаване на калориите възпрепятства загубата на тегло, вместо да я подпомага, тъй като пречи на тялото да изгаря мазнините ефективно. Тялото се държи така, сякаш е гладувано, като защитен механизъм и става много ефективно при използването на наличната енергия. Той започва да предпазва всички запаси от мазнини и вместо това извлича енергия от мускулите и чистата тъкан. Това води до загуба на мускули и следователно до по-нисък метаболизъм, така че са необходими по-малко калории. Този понижен метаболизъм от своя страна забавя загубата на тегло.

Скоростта на метаболизма се влияе от степента на мускулна маса – скоростта на метаболизма е по-висока при тези с повече мускулна маса. Мускулите изгарят много повече калории от мазнините и следователно загубата на мускули намалява скоростта на метаболизма и броя на изгорените калории.

Важно е хората да поддържат здравословна скорост на метаболизма, особено когато са на диета, и това изисква от тях да спазват разумна диета и да спортуват. Упражненията за увеличаване на силата са особено ефективни за увеличаване на мускулната маса. За всеки допълнителен килограм мускул, който човек развива, тялото изгаря приблизително 50 повече калории всеки ден.

За да се избегне нездравословен спад в скоростта на метаболизма, експертите обикновено препоръчват приемът на калории никога да не се ограничава до по-малко от 1000 до 1200 калории на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =